Kwartiermaken

Een betekenisvol boek van Henke van der Heiden

Elke tijd zijn eigen gekte. Portretten van geestelijke verwarring door de eeuwen heen 1500-2020

Geplaatst: 22 maa 2021 In het jongste nummer van Participatie en Herstel besprak ik dit boek. Henke wilde de achttien vertellers uit de archieven en live-gesprekken een naam en een gezicht geven tegen vooroordelen en stigma's in.

In dit rijk geïllustreerde boek worden de geportretteerde mensen in een historisch kader geplaatst. Van der Heiden is historica, maar ook beleidsadviseur Maatschappelijke Zorg in de regiogemeenten van Gooi en Vechtstreek. Vanuit de overtuiging dat alleen als je je onderdompelt in de leefwereld van de mensen voor wie je beleid maakt, je echte oplossingen kunt bieden, schreef ze dit boek. Beleidsnota's zijn snel gedateerd, levensverhalen niet.
Ik laat hier Annelies aan het woord: 'Als je wilt dat iedereen welkom is in onze wereld, dan moet je ook iets in de maatschappij doen en mensen er niet zomaar naartoe sturen. We moeten zorgen dat die ander in zijn anders-zijn ook echt welkom is. Dat gaat niet vanzelf.' (blz. 164)
Zowaar een mooie kwartiermaak-aftrap voor de week van de psychiatrie met het thema 'Betekenisvol meedoen' en een 'Caring community festival'.

Helaas heeft de redactie mij auteur van het handboek Kwartiermaken genoemd. Het is echter Peter Dierinck die eind vorig jaar een Handboek Kwartiermaken uitbracht. Zie elders bij Nieuws op deze site. Het boek waar de redactie naar verwijst is mijn proefschrift uit 2001 (wat voor de zowel in praktijk als theoretisch geïnteresseerde lezer natuurlijk best gebruikt mag worden als handboek - ik heb er overigens nog maar een stuk of 50 van de ca 5000).

Terug naar nieuws