Kwartiermaken

‘Project’ Lof der zichtbaarheid binnen het wijkenprogramma van de Vrede van Utrecht

21, 22 en 23 juni

Geplaatst: 17 jun 2013 Artistieke producties bieden mensen met een handicap een mooie kans om zich te laten zien en niet 'binnen te blijven omdat buiten zeer doet'. Zij nuanceren de vaak negatieve beeldvorming en agenderen tegelijkertijd het verlangen om mee te doen en erbij te horen. Zo wordt zaterdagavond om 20.00 uur in Zimihc Wittevrouwen De Nutteloze gespeeld door Theater Formaat. Zie ook www.overalinutrecht.nl

Het is 1941. Een verstandelijk beperkte jongen, Manfred, vindt het leuk om met zijn poppen verhalen aan zijn lieve, maar ernstig zieke moeder te vertellen. Zijn strenge vader Heinrich, die voor de Partij werkt, komt in gewetensnood, als hij aan het sterfbed van zijn vrouw belooft de jongen niet aan te geven, wat volgens de regels van de Partij wel zou moeten. Als moeder is gestorven, moet Heinrich voor Manfred gaan zorgen. Hij blijkt een onervaren opvoeder. Voor het slapen gaan wil Manfred een verhaaltje horen. Heinrich kent alleen het Partijprogramma uit zijn hoofd. Om uit handen van de Partij te blijven, besluit Heinrich met Manfred het bos in te vluchten. Manfred vindt een oud affiche van een circus. Daar wil hij met zijn vader naartoe, het circus. Hij wil artiest worden. Heinrich leert zo dat zijn eens nutteloze zoon, met zijn maffe fratsen, in staat is met humor het gewetenloze Partijmonster te verslaan.
Theater Maatwerk wil met deze voorstelling laten zien waartoe beleid kan leiden als mensen worden afgerekend op hun nut. Dat we leren van onze geschiedenis.
Spelers: Jelmer Kempen en Maurice de Jong
Medewerkers: Regie: Aad Wieman Licht: Dick Frederiks Decor: Thierry van Raay Kostuums: Daan Wiieman

Terug naar nieuws