Nieuws
landelijk en lokaal kwartiermaken voor mensen met een psychische kwetsbaarheid
Geplaatst: 8 maart 2023
Eind vorig jaar werd deze ZonMw-aanvraag gehonoreerd. 'GGZ in de wijk is een domeinoverstijgende, herstelgerichte aanpak die mensen met een psychische kwetsbaarheid aansluitend bij hun hulpvraag zorg en ondersteuning biedt en tegelijkertijd inclusie in de wijk stimuleert.'
Zie ook de Movisie-publicatie 'GGZ in de wijk - Mens tussen de mensen' - uiteindelijk gebaseerd op de drie in de databank van Movisie opgenomen interventies: ggz in de wijk, herstelgericht werken en kwartiermaken.
Over het ondersteunen van mensen in kwetsbare posities
Geplaatst: 28 februari 2023
Verzamelde lezingen van Doortje Kal over de theorie en praktijk van het kwartiermaken in met name de geestelijke gezondheidszorg. Kwartiermaken, stelt Kal, betekent zoveel als de weg bereiden, een zachte landing mogelijk maken in een vaak als hard ervaren samenleving. In haar lezingen gaat het over gastvrijheid, welkom heten en het ondersteunen van mensen in kwetsbare posities. De lezingen geven een beeld van Kals praktijk, en van haar visie op het belang van maatschappelijke betrokkenheid bij het opvangen van kwetsbaren in de samenleving. De lezingen in ‘Buiten het gewone’ zijn in een doorwrochte stijl geschreven en getuigen van een scherp inzicht in maatschappelijke ontwikkelingen en een diepgaande kennis van het onderwerp op zowel praktisch als theoretisch niveau. Enkel voor lezers met verregaande interesse in het onderwerp. (Biblion verzorgt recensies voor bibliotheken.)
De laatste druk (van begin 2016) is nu ook helemaal op.
Geplaatst: 2 februari 2023
Na twee drukken bij Boom (2001 en 2002) was Paranus Verlag zo goed nog drie drukken (in eigen beheer) voor mij te verzorgen. Kijk bij Boeken om te downloaden. Overigens is het papieren boek op internet nog wel hier en daar te vinden.
Recensie 'Buiten het gewone' door Michi Almer in Deviant
Geplaatst: 22 januari 2023
Michi Almer spreekt over 'de tien voor uiteenlopende organisaties uitgegeven lezingen in een fraai uitgegeven boek, die met vele "terzijdes" een mooi overzicht geven van de kracht van deze benadering.' www.tijdschriftdeviant.nl/542-kwartiermaken-voor-inclusie-en-diversiteit
"Initiatiefneemster Gerda Scholtens stelt in haar inleiding dat ideeën en praktijk van kwartiermaken veel te weinig bekendheid genieten bij beleidsmakers in het sociale domein. Dit boek maakt duidelijk hoe jammer dat is."
Menschen mit psychischen Erkrankungen wilkommen heissen - Daniela B. Schmid, Psychosoziale Umschau, 2022/4
Geplaatst: 29 oktober 2022
Een twintig jaar oud boek opnieuw uitgeven? Is dat de moeite waard? Ja, als het idee (kwartiermaken) nog steeds aan de orde is, de realiteit het idee nog niet heeft ingehaald... zie verder bij het Duitse vlaggetje.
Lees meer
Willeke Binnendijk in gesprek met Doortje Kal en Jeroen Gradener in Buurtwijs
Geplaatst: 17 oktober 2022
Een kwartiermaker maakt ruimte voor mensen die buitengesloten worden. Ook buurtmakers en opbouwwerkers streven naar een inclusieve buurt. Een gesprek over de parallellen tussen samenlevingsopbouw en kwartiermaken. Kun je als opbouwwerker ook kwartiermaker zijn?
Lees meer
Bijdrage van Gerda Scholtens over 'Buiten het gewone' in het jongste nummer van Participatie en Herstel
Geplaatst: 13 september 2022
In deze bijdrage vraagt Gerda Scholtens een aantal kwartiermakers naar hun reflecties op het jongste boek van Doortje Kal, kwartiermaker bij uitstek, waarin een selectie uit haar lezingen uit de afgelopen twintig jaar is gebundeld. Aan het woord komen Anke Biermans, Henke van der Heiden, Wilma Beltman, Ahmet Türkmen en Jeroen van Heel.
"Achtergrond
Onlangs is het boek ‘Buiten het gewone’. Tien lezingen over kwartiermaken van Doortje Kal uitgekomen. De lezingen in het boek zijn een selectie uit ongeveer honderd lezingen en bestrijken een periode van 20 jaar waarin Doortje door uiteenlopende organisaties werd gevraagd om te komen spreken over het belang van kwartiermaken voor de vraagstukken waar deze organisaties zich voor gesteld zien. Dat ggz-organisaties haar vragen ligt voor de hand vanwege haar proefschrift over werken aan ruimte voor mensen met een psychiatrische achtergrond (Kal, 2001). Maar ook een organisatie als de GGD IJsselland vroeg haar om in Zwolle een lezing te houden over de zorg voor kwetsbare mensen. En op een bijeenkomst van de koepelorganisatie van woningcorporaties Aedes sprak zij over ‘krachtig wonen in de wijk’. Ze droeg verder haar steentje bij aan het congres Een schat aan ervaring: ‘zorgen dat ervaringsdeskundigheid via een inclusieplatform leeft bij alle partijen in de stad’."