Kwartiermaken

Een kwartiertje over kwartiermaken - Film van Stichting Pameijer

https://www.youtube.com/watch?v=GH4VrF7pdYc

Geplaatst: 6 aug 2013 Kwartiermaakster Evelien van der Niet maakte alweer even geleden samen met anderen dit filmpje Kwartiertiertje over kwartiermaken. Het is op YouTube te vinden. Hieronder een enthousiaste reactie van een studente van Hogeschool Utrecht (minor GGZ-agoog).

Na het zien van dit filmpje heb ik eigenlijk veel inspiratie en zin gekregen om te helpen bij de ‘vuren’ in de wijken. Het heeft me ook laten zien hoe ‘simpel’ een Kwartiermakersproject kan zijn.
Ik heb tijdens het kijken van dit filmpje aantekeningen gemaakt over hetgeen me aansprak; ik zet het hieronder op een rijtje met de motivatie:

- Het wordt als positief gezien dat iedereen anders is. Dit kun je inzetten en met elkaar er over hebben. Hierdoor wordt het ‘anders zijn’ juist de kracht en kun je al die andere persoonlijkheden inzetten. Zo wordt er ook gezegd dat verschillen ook wel vertrekpunten zijn. Deze positieve kijk van anders zijn vind ik prachtig verwoord!
- De buurman die aan het woord kwam gaf aan, door de moestuin meer contact te hebben met de mensen door het Kwartiermakersproject.
Dit is ook een doel van kwartiermaken. Ik vond het dan ook mooi dat de buurman het contact daadwerkelijk verbeterd zag worden en ze elkaar gedag zeggen. Wat ik nog wel het mooiste vond was het volgende wat de buurman zei: ‘Als je geen gedag terug zegt tegen ze, word je er op aan gesproken’. Fantastisch toch?!
- ‘Het kwartiermaken verbindt mensen’.
Deze verbinding zag ik meerdere malen terug in het filmpje. Bij de verscheidene projecten zag je dat het de mensen verbindt. Dit vind ik dan ook het mooie aan Kwartiermaken.
- Kwartiermaakster Evelien geeft in het filmpje aan dat je bewust moet zijn van de rol van de cliënt in een wijk: Wordt deze gezien als cliënt of als buurman?
Ik vind dit een goede bewustwording om mee te nemen in het werkveld. Het is eigenlijk een check up om te kijken of er eventueel een Kwartiermakersproject voor ingezet kan worden.
- Ook de bewustwording om te bekijken waarom mensen zich niet welkom voelen, want op zo’n manier vindt er natuurlijk geen ontmoeting plaats en deze is van belang om stappen vooruit te kunnen zetten. Richt je dus ook op deze ontmoeting!
- Als laatste wil ik het enthousiasme van Evelien benoemen. Wat een gedreven en energievolle Kwartiermaker zeg. Je krijgt door haar enthousiasme meteen zin jezelf ook in te zetten voor dergelijke projecten.

Terug naar nieuws