Kwartiermaken

ORANJE FONDS DONEERT 10.000 Euro aan ‘project’ Lof der zichtbaarheid binnen de Vrede van Utrecht

De kracht van kunst in het werken aan ruimte voor anders-zijn

Geplaatst: 29 jun 2013 UTRECHT - Door het Oranje Fonds konden in Utrechtse wijken in het midzomerweekend van 21, 22 en 23 juni van 2013 de werelden van mensen met en zonder beperking worden samengebracht. (Het hier afgebeelde schilderij is van De Jong van Atelier De Boogh - voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel.)

Persbericht

ORANJE FONDS DONEERT 10.000 Euro aan Lof der zichtbaarheid

UTRECHT - Door het Oranje Fonds konden in Utrechtse wijken in het midzomerweekend van 21, 22 en 23 juni van 2013 de werelden van mensen met en zonder beperking worden samengebracht.

Doortje Kal, bijzonder lector Kwartiermaken bij Hogeschool Utrecht, kijkt met een goed gevoel terug op het afgelopen weekend. Doortje is de krachtige motor achter het programma Lof der Zichtbaarheid. Zij zet zich in om ruimte te maken in de samenleving voor mensen die anders zijn, mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of een psychiatrische achtergrond. In dit kader heeft ze het laatste half jaar nauw samengewerkt met de Vrede van Utrecht om te borgen dat tijdens het Vrede in de Buurt weekend ook daadwerkelijk alle mensen mee konden doen. Niet alleen als publiek, maar ook op het podium. Dit resulteerde in theaterstukken, optredens van bands en exposities door mensen met een beperking die te vaak onzichtbaar blijven in hun speciale instellingen en op hun speciale podia.

OVERAL IN UTRECHT
Het publiek reageerde zeer positief op de verschillende, door Lof geselecteerde bands die speelden in Stefanus in Overvecht, het Fortenfeest in Lunetten, bij het ZONfestival in het Vorstelijk Complex in Zuilen en de Wilg in Oost. Ook het theaterstuk De Nutteloze in ZIMIHC Wittevrouwen, dat ging over de keuze die ouders van verstandelijk gehandicapten kinderen in WOII moesten maken tussen hun kind aangeven bij de partij of het risico lopen zelf naar het gevang te gaan, fascineerde het publiek met zijn vloeiende overgang van een lach naar een traan. Naast podiumkunst was er ook beeldende kunst te zien De kleurrijke expositie van De Boogh in het Diakonessenhuis en de mix van stijlen van cliënten van het Afasiecentrum die is tentoongesteld in de bieb in Kanaleneiland, zijn nog een paar weken te zien. Ook de rijke interpretatie van de bourgondische feesten in 1713 tijdens het sluiten van de Vrede van Utrecht door Ateliers de Wijde Doelen is de komende weken nog te zien in de etalages van de Biltstraat.

Achtergrondinformatie
Lof der zichtbaarheid is een initiatief van het bijzonder lectoraat Kwartiermaken van het Kenniscentrum Sociale Innovatie van Hogeschool Utrecht. Kwartiermaken staat voor het werken aan een gastvrije samenleving voor mensen met een psychiatrische achtergrond, mensen met een verstandelijke beperking en anderen die met sociale uitsluiting te maken hebben.
Kunst is een buitengewone vorm van expressie, waarin de belevingswereld van de kunstenaar van groter gewicht is dan de noodzaak om te voldoen aan conventies en normen. Dat is één van de redenen dat kunst maken bevrijdend kan zijn, juist ook voor mensen die veel te stellen hebben met de normativiteit van de wereld om hen heen. Het anders-zijn nadert het geaccepteerde anders-zijn van de kunstenaar of artiest. Daarom is het bieden van mogelijkheden om met artistieke producties in de openbaarheid te treden een voor de hand liggende keuze. Amateurs of professionele kunstenaars nuanceren met beeldende kunst, poëzie of podiumkunsten de vaak negatieve beeldvorming. Zij laten iets zien over hun leven en agenderen daarmee tegelijkertijd hun verlangen om mee te doen, erbij te horen en bij te dragen. De samenwerking met Hogeschool Utrecht in het project Lof der Zichtbaarheid draagt bij aan de borging dat het programma van de Viering van de Vrede daadwerkelijk voor en door iedereen is. Oftewel ook voor en door mensen met een beperking. Deze groep doet niet vanzelfsprekend mee. Daarom zetten, middels het programma Lof der Zichtbaarheid, Hogeschool Utrecht en de Vrede van Utrecht zich extra in om deze groep uit te nodigen om mee te doen en dit niet alleen als publiek maar ook als onderdeel van het programma.
Tevens is tijdens de voorstellingen van Lof door studenten van Hogeschool Utrecht en vrijwilligers geflyerd voor verschillende Utrechtse maatjesprojecten - zie ook www.ikwordmaatje.nl. Maatjes brengen ontmoeting tot stand, brengen mensen onder de mensen.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het fonds 31 miljoen euro aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koninging Maxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Vrede in de Buurt
Tijdens Vrede in de Buurt op 21, 22 en 23 juni bruiste het in alle wijken van Utrecht. Overal in de stad: in straten en parken, op pleinen en bruggen vonden parades, concerten, diners, festivals, workshops, voorstellingen en tentoonstellingen plaats. De afgelopen zes jaren bouwden maar liefst 150 partners met elkaar aan de opbouw van het programma, ruim 75 evenementen: Vrede in de Buurt was een weekend voor, door en met Utrechters.

Meer informatie?
Voor informatie over het Oranje Fonds neemt u contact op met Rosanne Wink, adviseur pers en publiciteit 030-2339345.
Voor informatie over Lof der Zichtbaarheid kunt u contact opnemen met Doortje Kal, doortje.kal@hu.nl .

Terug naar nieuws