Kwartiermaken

Ingezonden brief voor dagblad Trouw

Helaas niet geplaatst

Vlak voor het congres werd in Trouw het boek van Arnhild Lauveng 'Morgen ben ik een leeuw. Hoe ik mijn schizofrenie overwon' mooi gerecenseerd. Ik maakte daarop aansluitend een oproep om naar het congres te komen.

+++Ex-psychiatrische patiënt schrijft schrijnend boek
In Trouw van zaterdag recenseert Nicole Lucas onder de kop ‘Wie aan schizofrenie lijdt, is amper mens’ indringend het boek van ex-patiënte Arnhild Lauveng Morgen ben ik een leeuw.
De Noorse Lauveng laat in haar boek zien, stelt Lucas, hoe na haar diagnose schizofrenie alles wat ze zei en deed gewantrouwd werd en uitgelegd werd tegen de achtergrond van haar diagnose. Dat is wat psychiatrische patiënten gek maakt: de psychiatrie en de maatschappij zien alleen nog maar de ziekte, niet de mens, de patiënt die lijdt maar vooral wil léven. Ze worden afgeschreven.
Dinsdag 22 mei staat precies dit probleem in de schijnwerpers op een zeer druk bezocht landelijk congres Kwartiermaken in de WMO. Kwartiermaken staat voor werken aan een samenleving waarin ruimte is voor het anderszijn van mensen met een psychiatrische achtergrond. De dit jaar ingevoerde Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) moet op lokaal niveau een einde maken aan dit ‘afgeschreven’ zijn en ‘meedoen’ mogelijk maken – ook van kwetsbare groepen. Het congres in Theater aan het Spui wil met kracht de aandacht vestigen op het kwartiermakersperspectief van een inclusieve samenleving. Er komen zo’n 275 (!) mensen met een psychiatrische achtergrond om op symposia en in kunstwerkplaatsen hun talent en verlangen te manifesteren en de ontmoeting aan te gaan met anderen. Die ‘anderen’ zijn er in even grote getale, alleen laten juist de gemeenten – die verantwoordelijk zijn voor invoering en uitvoering van de WMO het – op een enkeling na – afweten. Misschien lezen wethouders en ambtenaren liever een boek. Laten ze dan alsjeblieft Morgen ben ik een leeuw lezen. Ze zijn gewaarschuwd.
Doortje Kal
Projectleider Landelijk Steunpunt Kwartiermaken
Zie ook www.kwartiermaken.nl

Terug naar manifestaties en congressen