Kwartiermaken

Publicaties

Stigma en De kracht van kwetsbaarheid - in gesprek met Madeleine Prinsen

in: Meedoen gaat niet vanzelf - Kal, Post, Scholtens (red.) 2012 Tobi Vroegh

“In Wolfheze was een psychiatrisch ziekenhuis gevestigd. En daar zag ik ze lopen: de anderen. De anderen, dat zijn de vreemde types, die anders denken, anders praten, anders lopen en anders ruiken dan de rest. Ik herinner me dat ze me nieuwsgierig maakten, en een beetje bang. Op de een of andere manier leken ze me niet helemaal menselijk. .....
Toen ik halverwege de jaren ‘80 zelf werd opgenomen in psychiatrisch ziekenhuis Wolfheze veranderde mijn leven voorgoed. Er gebeurden drie dingen met me:
ik maakte kennis met angst, depressie en psychose, ik maakte kennis met de eigenaardige wereld en wetten van de psychiatrie, en vooral: vanaf dat moment behoorde ik tot de anderen.”
Annette Plooy, Stigma en stigmabestrijding, lezing voor het congres Kwartiermaken in de Wmo, 2007 www.kwartiermaken.nl/publicaties/beeldvorming-en-herstel

Lees meer

Kwartiermakersfestivals. Een schitterende ervaring (Jolanda de Bruijn)

Kwartiermaakfestivals in theorie en praktijk in 'Meedoen gaat niet vanzelf', Kal, Post, Scholtens (red.), 2012 Tobi Vroegh

“Ik vind mijn deelname aan het festival schitterend, want mijn wereld wordt vergroot. En ik krijg eindelijk ruimte om mijn wereld te laten zien. (...) Ze zeiden:
we hebben nog nooit zo’n Barbara gezien. Ik voelde me er zo lekker bij. Er kwam iets in mij tot bloei, waarvan ik dacht dat het nooit meer tot bloei zou komen.
Ik dacht dat ik voorgoed verbonden zou zijn aan de psychiatrie, voorgoed cliënt zou zijn, voorgoed beoordeeld zou worden als psychiatrische cliënt.” Barbara Douwes in: Zandinga, Koemans en Swart, 'Kwartiermaken doe je samen! Landelijk onderzoek naar de werkzaamheid van kwartiermakersfestivals, Hogeschool Utrecht, 2009

Zonder perspectief vaart niemand wel - In gesprek met Hilleke Linthorst

Uit het Wmo-hoofdstuk in 'Meedoen gaat niet vanzelf. Kwartiermaken in theorie en praktijk'

Hilleke Linthorst is sinds 2007 kwartiermaakster in Almere vanuit Kwintes, een regionale instelling voor beschermd wonen. Zij vertelt aanstekelijk over hoe de doelstelling van de Wmo om verschillende groepen burgers bij elkaar te brengen opdat zij elkaar ondersteunen, dankzij een goede begeleiding in de praktijk lukt. Zo creëer je niches.

Lees meer

Kwartiermaken, in gesprek met kwartiermaakster Eus de Wit

Introductie in 'Meedoen gaat niet vanzelf. Kwartiermaken in theorie en praktijk', Kal, Post en Scholtens (red.), 2012

De paragrafen op een rij. De theorie: over vermaatschappelijking, erbij horen, kwartiermaken, strijdigheid, de structuur van kwartiermaken, een alternatieve praktijk en de rol van verhalen bij het werken aan inclusie.
De Praktijk, Eus de Wit aan het woord: over hulpbronnen, andersom leren denken, een levendige wijk, expansie - wat een wijk voor 'cliënten' kan betekenen.

Lees meer

‘Allemoale tuupe tegoare’ (Gents voor ‘allemaal samen’) Peter Dierinck

Kwartiermaken in Gent en Sledinge (België)

In 'Verder met kwartiermaken. Naar de verwelkoming van verschil' (Kal, Post en Wilken, 2013) verhaalt Peter Dierinck indringend over de aanleiding om kwartier te maken vanuit het psychiatrisch centrum Gent-Sleidinge. Hoe kan stigmatisering van opgenomen en niet opgenomen patiënten tegengegaan worden en hoe kunnen buurtbewoners uitgenodigd worden tot het leggen van contacten, zonder aan hun angsten of ongerustheid voorbij te gaan.

Lees meer

Nieuwer Pagina 2/19 Ouder

Categorieën

Afbeelding: Naaktstrand. Riet van Halder, 1993 (collectie De Stadshof)